WordPress is het populairste content management system, dat zowel hobbyisten, als professionelen kan boeien. Het platform registreert elk half jaar maar liefst 1,1 miljoen nieuwe domeinen. En dat heeft het voornamelijk te danken aan zijn flexibiliteit.
Met bijna 55. 000 plug-ins, kan je bijna geen website vinden die kan verbeterd worden. Maar net het feit dat WordPress zo uitgebreid is doet het beginners duizelen. Je wordt overspoeld door een oceaan van mogelijke functies, dus is het nodig om de belangrijkste te kennen. Dit artikel toont je 15 professionele tips en tricks.
1. Gebruik online leerbronnen
Het internet wordt overspoeld door handige WordPress-leerbronnen. Er zijn heel veel websites en services die u kunnen helpen de kunst van websitebeheer onder de knie te krijgen, inclusief artikelbibliotheken zoals WP Beginner. Voor wat persoonlijkere hulp in Haarlem en omgeving, zijn wij er natuurlijk voor je.
2. Houd het simpel
Als beginnend webmaster, moet je proberen de dingen simpel te houden. Je begint best niet meteen met complexe functies. Begin met een goede basis en bouw daarna op naar geavanceerde functies. De basiselementen zijn natuurlijk thema’s en plug-ins.
3. Kies een goed thema (of maak er één op maat)
Het WordPress thema dat je kiest heeft grote invloed op de prestaties van je website. Wij adviseren een thema te vinden (of op maat te maken) dat het beste aansluit bij je marketingstrategie, maar je ook de mogelijkheid geeft te improviseren en toelaat aanpassingen te maken naargelang je behoefte.
4. Verwijder spam commentaren
Het hoofddoel van een website maken is inhoud bieden. Desalniettemin can een WordPress website er erg onprofessioneel uitzien wanneer er spamberichten tussen de commentaren van bezoekers staan. Je haalt die beter regelmatig weg. Dat kan je doen op 3 manieren:
4.1. Gebruik het WordPress Admin Dashboard:
– Log in op je WordPress admin dashboard, en ga naar het ‘Reacties’-deel.
– Op het ‘Bulk Acties’-dropdown menu bovenaan, kies ‘Verplaats naar prullenbak’. Selecteer alle commentaren, en klik dan ‘Toepassen’.
4.2. Gebruik een WordPress plug-in:
WP Bulk Delete is een van de beste plug-ins die je kan helpen om je website vrij te houden van spam-commentaren. Het stelt je in staat verschillende soorten van data in bulk te verwijderen. Het mooiste is dat je naar behoefte filters en voorwaarden kan invoeren.
Deze plug-in is beschikbaar in een gratis basisversie en een uitgebreidere betaalde uitvoering. Eens geïnstalleerd pas je volgende stappen toe:
– Vanuit je WordPress admin dashboard, navigeer je naar de sectie WP Bulk Delete -> Delete Comments
– Kies de filters die je wil toepassen en klik op Delete Comments. In de gratis versie is dat op basis van de status en publicatiedatum.
3. Gebruik phpMyAdmin
Je kan alle WordPress commentaren direct uit je database wissen via phpMyAdmin. Hier heb je wel wat kennis van SQL (Structured Query Language) voor nodig. Dit biedt je 2 opties: een SQL query gebruiken of de commentarentabel ledigen. Welke je ook kiest, je gaat wijzigingen aanbrengen in 2 tabellen waar de commentaren normaal gesproken staan: wp_comments en wp_commentmeta (de namen kunnen verschillen, afhankelijk van je data-prefix. Je database is toegankelijk vanuit je web hosting control panel. Voor specifieke hulp op dit gebied kun je contact met ons opnemen.
5. Begrijp de beginselen van SEO
Search engine optimization (SEO) is de hoofdreden om hoger in de resultatenlijsten van zoekmachines te verschijnen. Dus het brengt je leads op wanneer je weet waar je mee bezig bent. Het is een complexe studie, maar basisbegrippen als keywords, slugs, en meta-descriptions.
6. Verhoog de geheugenlimiet
Plug-ins kunnen een vertraging opleveren voor een WordPress website, doordat ze geheugen innemen. Door de geheugencapaciteit te vergroten kan je dat verhelpen. Eenvoudigweg de wp-config.php file openen en volgende code ingeven: define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’64M’);
7. Analyseer prestaties
Meten is weten. Je moet bijvoorbeeld weten waar je bezoekers vandaan komen en hoe lang ze op je website zitten. Google Analytics is de simpelste tool die jou kan helpen te bepalen of je je doelpubliek in Haarlem en omgeving bereikt. Zo kan je je website evalueren en aanpassen.
8. Vergeet image carrousels
Visuele inhoud ziet er aantrekkelijk uit, maar ze nemen veel geheugen in beslag en ook veel tijd voor de bezoeker om alles te bekijken. Daarom beperkt je bewegende beelden best, of laat je ze beter helemaal weg.
9. Verzorg de veiligheid
Website security is enorm belangrijk. Je wil immers niet al je harde werk van maanden of zelfs Jaren plotsklaps zien verdwijnen. Gebruik sterke paswoorden en een betrouwbare veiligheidsplug-in, zoals Sucuri of Wordfence.
10. Verwijder overbodige plug-ins
Soms heb je plug-ins die niet meer in gebruik zijn op je website. Die kunnen ook de veiligheid en snelheid van je website bedreigen. Houd hier regelmatig schoonmaak in.
11. Markeer opmerkingen van de auteur
De inhoud die je publiceert heeft als doel om je bezoekers te inspireren om te reageren. Desalniettemin is het een goed idee de commentaren van de auteur te markeren, zodat ze opvallen tussen de rest. Dat kan je doen door de code .bypostauthor { background: #eee; } in de CSS-file te schrijven.
12. Gebruik een simpele site-structuur
Je website moet makkelijk in gebruik en overzichtelijk zijn. Je wild at je bezoekers vinden wat ze willen vinden, in plaats van de weg kwijt te raken en na een poos op te geven. Zorg er daarom voor dat je structuur logisch en duidelijk is. Gebruik maximum 6 hoofdcategorieën, waaronder je dan subcategorieën kan gebruiken.
13. Verbeter laadsnelheid
Gebruikers verwachten tegenwoordig da teen website op 3 seconden geladen is. Zorg er dus voor dat je regelmatig nakijkt of je daar verbetering in kan brengen. Je kan gebruik maken van tools zoals Pingdom, een platform dat je website evalueert en je tips geeft over hoe je de responsiviteit van je WordPress website korter kan maken.
14. Voeg sociale media deel-buttons toe
De sociale media hebben elke dag miljarden gebruikers, wat je dus ook veel leads kan bezorgen. Installeer daarom deelknoppen, zodat je klanten hun vrienden in Haarlem en omgeving kunnen informeren over jouw website, via Facebook, LinkedIn, Instagram, WhatsApp, Twitter en andere populaire netwerken.
15. Maak regelmatig een back-up van je website
De laatste tip op onze lijst is een vrij logische, maar vaak wordt er toch niet aan gedacht een back-up van je website te maken. Het is nochtans belangrijk, aangezien het je heel wat tijd en werk bespaart wanneer er toch wat misloopt.
We hebben 15 professionele tips en trucs besproken, die het werk een stuk eenvoudiger voor je kunnen maken. Maar de complexiteit van een allesomvattend content-managementsysteem als WordPress dwingt webmasters om het platform zorgvuldig te analyseren voordat ze concrete stappen zetten. Uiteraard blijven we ter beschikking mocht je hulp nodig hebben, of het technische werk willen uitbesteden aan een eerlijke prijs voor een kwaliteitsvolle service.
Bekijk ook het Linkedin profiel van onze creatief directeur Michel Schönhage, zoveel mooie reviews kan geen toeval zijn!