4 manieren waarop live chats de verkoop op je WordPress website kunnen verhogen

wordpress webshop laten bouwen
+/- 4 minuten lezen.

Econsultancy voerde recent een rondvraag uit: 73% van de gebruikers bleken een live chat boven e-mail of telefoongesprekken te verkiezen.

Het toont nog maar eens aan hoe belangrijk klantvriendelijkheid is. Ook in de digitale wereld. De waarde van een live chat of bot mag niet worden onderschat, wanneer het aankomt op het efficiënt verhogen van conversie of verkoop op een website.

Meer dan 67% van de klanten zegt dat ze liever terugkomen naar een website met een live chat of bot, dan naar er website die er geen heeft. Het is dus een rol in hoe succesvol je WordPress website is.

Het maakt eigenlijk niet veel uit of je veel bezoekers krijgt, wanneer ze geen aankopen doen. Dat heet conversie: de verandering van een bezoeker in een klant. En daar blijkt A.I. dus een handige tool in te zijn. Klantvriendelijkheid is nu eenmaal een verkoopargument. En wanneer een klant op eender welk moment van de dag kan worden bediend door een chatbot, kan het niet anders dan een waardevolle investering zijn voor het succes van je onderneming.

1. Snel antwoord

Niemand vindt het leuk te moeten wachten. Volgens onderzoek van Forrester, laat 56% van de klanten zijn winkelkarretje achter op de site, wanneer ze niet meteen antwoord kunnen krijgen op hun vragen.

Het is een kostelijk grapje om daarop potentiele klanten te verliezen. Bovendien kan het je imago schaden. Mensen zijn veel meer geneigd bedrijven aan te raden wanneer ze op hun wenken worden bediend. En dat blijkt dan ook uit reviews. Daar wordt immers de klanttevredenheid beoordeeld. Op die manier moeten we vaststellen dat zelfs in een digitale wereld mond-aan-mond reclame werkt.

2. Follow-up, na de chat

Als er na de chat geen gevolg meer komt, is dat nefast voor de duurzaamheid van je klantenbinding. Live chat en bots helpen je om een klantenrelatie te onderhouden.

Onderzoek toont aan dat het meer dan 7 keer een aanbieding nodig is voordat een klant iets van je koopt. Dat verhaal is niet nieuw. Les Brown vertelde een gelijkaardig verhaal over hoe hij zijn droomjob kreeg: hij ging 6 opeenvolgende dagen opnieuw vragen of ze werk voor hem hadden.

Een live chat of bot kan je daarin, door vooraf een E-mailadres te vragen en eventueel een disclaimer te laten goedkeuren om op een mailinglijst te komen. We moeten natuurlijk rekening blijven houden met AVG. CRM (customer relationship management) is een dienst die de klant een meerwaarde kan bieden. En tegelijkertijd vaart je onderneming er wel bij.

3. Informatie verzamelen voor marketing-doeleinden

Het helpt om je klanten om suggesties te vragen. Het geeft hen het gevoel dat ze belangrijk voor je zijn en het helpt jou je dienstverlening op punt testellen en het succes van je bedrijf te verzekeren.

Wanneer het aankomt op branding, kunnen je klanten aangeven wat er al dan niet goed is aan je imago. Hoeveel vertrouwen hebben ze in je bedrijf? Wat vinden ze van je aanbod? Je kan hen vragen na een chat een korte enquête in te vullen over hun tevredenheid. Eventueel in ruil voor een kortingscode.

En terwijl ze chatten, leveren ze ook belangrijke informatie voor je marketing. Je weet door hun vragen en de reactie op die vragen precies wat hen bezighoudt en je kan richting geven aan bijvoorbeeld je promoties en campagnes.

Een chatbot kan vragen stellen als “Kan ik je nog ergens mee van dienst zijn?” of “Hoe kunnen we jou nog beter van dienst zijn?”. Je kan enkele antwoorden suggereren, en is het toch iets anders, kan je nog steeds een vrije mededeling laten invullen, en hen binnen de volgende werkdag opbellen met het antwoord.

De mening van je klanten vragen toont hen dat je om hen geeft en boezemt hen vertrouwen in, en profileert je als een eerlijk bedrijf.

4. Geautomatiseerd antwoord op elk moment van de dag

Zoals reeds vermeld, wil een klant dat zijn vragen beantwoord worden, op het moment dat hij kiest. Dan kan je vooraf opgezette antwoorden of berichten instellen, die antwoorden en berichten zijn gebaseerd op de vaakst gestelde vragen over je producten of diensten.

Dat kan je potentiele klant weer heel wat tijd besparen. Maar je bedrijf bespaart tijd en kosten. Er is hier natuurlijk wel wat onderzoek voor nodig, net zoals je bij SEO doet. Maar tevreden klanten is een resultaat dat steeds de investering waard is.

Ondanks het feit dat je je conversie kan verhogen op je WordPress website, omvat het initieel een vrij complexe taak om het volledige potentieel van live chats en bots te kunnen gebruiken. Maar zoals bij vele innovatieve snufjes kan je er, eens opgezet, je voordeel dubbel en dik uithalen en op lange termijn klanten mee blijven aantrekken.

Bekijk ook het Linkedin profiel van onze creatief directeur Michel Schönhage, zoveel mooie reviews kan geen toeval zijn!

WordPress WooCommerce webshops. Door ons gemaakt.

Duik nóg dieper het WordPress universum in.

Samen naar online succes.

Een team van specialisten dat sinds 2011 vanuit Haarlem werkt aan professionele websites, converterende webshops en gebruiksvriendelijke webapplicaties.

photo

Michel Schönhage

Creatief directeur

023 - 20 23 174
[email protected]