Wist je dat de eerste online aankoop gedaan werd op Amazon, op 3 april 1995? Voorspellingen, gebaseerd op statistieken, leren ons dat tegen 2040, 95% van de aankopen online zullen worden.
De totale online omzet voor 2021 wordt geschat op 4,5 biljoen euro (dus 45 met 11 nullen erachter!). Om je graantje hiervan mee te pikken blijf je best op de hoogte van de trends in e-commerce.
Wat vertellen deze statistieken je over online shopping?
E-commerce ontwikkelt zich tegen lichtsnelheid, en het ziet er niet naar uit dat dat zal verminderen. In tegendeel. Wanneer je een webwinkel hebt of er een wil opzetten, moet je dus mee evolueren.
4 soorten e-commerce
1. Business to Business (B2B): je verkoopt producten of diensten aan bedrijven.
2. Business to Consumer (B2C): je verkoopt diensten of producten aan een particulier.
3. Consumer to Consumer (C2C): een particulier verkoopt aan een andere particulier, zoals op tweedehandssites.
4. Consumer to Business (C2B): een particulier verkoopt aan bedrijven, zoals een influencer die de producten van een bedrijf promoot.
Waarom wordt e-commerce steeds belangrijker?
E-commerce wordt steeds belangrijker in ons dagelijkse leven. Een paar voorbeelden hiervan vind je hieronder.
Werkgelegenheid creëren
Er zijn niet alleen specifieke beroepen, zoals grafische ontwerper, maar tegelijk kunnen ze ook van thuis uit werken, wat weer goed is voor het milieu. Voor producten die online besteld worden, zijn er dan weer jobs verzekerd in de georganiseerde leverdiensten. Nog steeds milieuvriendelijker dan dat alle klanten zelf naar de winkel moeten komen.
Lage onderhoudskost
Het is niet makkelijk het te maken als ondernemer. Het hele online verkoopsproces wordt geautomatiseerd door WordPress plug-ins. Dat bespaart niet alleen op kosten, maar ook op tijd.
Marketingmogelijkheden
Startups kunnen hun producten en diensten makkelijker promoten en verkopen, en zelfs gratis proevertjes weggeven via de webshop.
Centrale beschikbaarheid
Soms moet je wel 3 winkels van een keten bezoeken, voordat je het product in de folder hebt gevonden. Met een webwinkel zit de hele voorraad gewoon centraal, of kan er makkelijk een interne beweging tussen winkels binnen een keten.
e-Commerce trends om rekening mee te houden in 2020
E-commerce wordt steeds belangrijker in ons dagelijkse leven. Een paar voorbeelden van trends in 2020 vind je hieronder.
1. Mobile Shopping
mensen gebruiken steeds vaker hun mobieltje. Ook om te winkelen. Millennials en Gen-Z’ers doen dat procentueel natuurlijk het vaakst. Mobielvriendelijkheid is bijgevolg essentieel.
2. Voice Shopping
stemgestuurd zoeken wordt ondertussen ook steeds populairder. Het aantal online aankopen wordt geschat op 55% tegen 2022. Op die manier vinden klanten snel wat ze zoeken. De resultaten op traditionele resultatenpagina’s zijn echter verschillend van de resultaten die je krijgt wanneer je het een voice assistent vroeg. Het is dus belangrijk jouw WordPress webwinkel ook klaar te stomen voor deze nieuwe hype.
3. Sociale Shoppers
Sociale media beïnvloeden het dagelijkse leven. We onderhouden er vriendschappen, delen, raden producten aan en verkopen via sociale media. e-commerce kan dus ook daar. De toevoeging van de verkoopsknop op FaceBook en de komst van Instagram Checkout heeft het aantal Sociale shoppers doen groeien. Daar kunnen we dus ons voordeel mee halen in e-commerce. Mensen brengen veel tijd door op sociale media, wat je zichtbaarheid kan verhogen. Gelukkig kunnen e-commerce platformen de sociale media integreren in webshops, waardoor het makkelijker wordt voor klanten om je te vinden.
4. Mobiele betalingen
het aantal mobiele betalingen blijft maar groeien. Al het geld wordt langzaamaan virtueel.
5. Artificiële Intelligentie
online verkopers streven naar een betere, meer persoonlijke klantenervaring. Om de concurrentie voor te blijven, denk je dus beter even na over chatbots, om de verkoop op je WordPress website op te drijven.
6. De persoonlijke aanpak
hoe persoonlijker je de bezoeker kan bedienen, hoe meer ze geneigd zijn te kopen. Producten en diensten aanbieden naar de persoonlijke interesse en noden van je klanten, hoe meer ze zich aan jouw bedrijf gaan binden. Zelfs met nieuwe bezoekers: ‘klanten die dit artikel kochten, kochten ook…’. Denk na over hoe je een bezoek aan je webwinkel kan personaliseren.
Ben je er klaar voor?
Je moet mee met je tijd, en liefst ben je zelfs voor op trends. WordPress plug-ins spelen daar snel op in. Dat vergemakkelijkt het voor jou om de beste ervaring te bieden aan jouw klanten. Ons team helpt je op zijn beurt graag je website aan te passen en zo te helpen je bedrijf te doen groeien. Contacteer ons voor meer informatie.
Bekijk ook het Linkedin profiel van onze creatief directeur Michel Schönhage, zoveel mooie reviews kan geen toeval zijn!