Afbeeldingen, vrij van copyright voor je WordPress website

wordpress membership plug in
+/- 6 minuten lezen.

WordPress is een enorm flexibel platform dat je makkelijk toegang geeft tot aanpasbare thema’s, die zich uitstekend lenen voor visuele presentatie. Beeld is meer dan ooit belangrijk, gezien de opkomst van het mobiele browsen. Als iemand op een klein scherm internet gebruikt is het namelijk nog moeilijker zijn aandacht te houden bij het zien van alleen tekst.

Maar zelfs wanneer je je WordPress site hebt aangepast om je prentjes in een geoptimaliseerde lay-out weer te geven, en je weet wat voor type afbeeldingen je wil gebruiken, moet je ze ook nog kunnen vinden.

Geen auteursrechten

Even een waarschuwing: dat afbeeldingen vrij zijn van auteursrechten wil niet zeggen dat je er niet voor moet betalen. Copyright wil zeggen dat de maker mag bepalen hoe, waar en wanneer het werk openbaar mag worden gemaakt of verveelvoudigd mag worden. Je moet dus de toestemming van de rechthebbende hebben.

Als je geen fotograaf bent, vraag je je misschien af hoeveel het kost om afbeeldingen legaal te mogen gebruiken. De prijzen variëren, maar je kan ook echt gratis auteursrechtvrije plaatjes vinden. Er zijn zelfs meerdere manieren om aan afbeeldingen te komen die vrij zijn van copyright, en die je naar believen kan gebruiken.

In de fotogalerij van je telefoon

Het maakt niet uit of je fotograaf bent of niet. Want je hoeft niet geschoold te zijn om wat fatsoenlijke kiekjes te schieten met de huidige technologie. Elke gemiddelde smartphone is tegenwoordig uitgerust met een degelijke camera.

Je kan dus een hoop geld besparen door er zelf op uit te trekken en een wandeling te maken door Haarlem, en zo een zeer persoonlijke toets aan je website te geven. Lokale klanten en bezoekers herkennen vast wel iets en dat is natuurlijk weer een reden meer om zich aan jouw bedrijf te willen binden. Iemand die genoeg van hun mooie gemeente houdt, heeft vast een goed hart…

Natuurlijk moet je wel oppassen met mensen fotograferen. Dat mag je niet zomaar doen, en als je toestemming krijgt, zet je dat ook beter op papier. De GDPR-boetes zijn namelijk niet mals.

Op een stock foto website

Er is geen gebrek aan afbeeldingen op internet. En ze zijn niet allemaal peperduur. Meer nog, er zijn ontelbare websites die gratis te gebruiken foto’s aanbieden. Soms zijn er wel voorwaarden aan verbonden, zoals de bron of de maker vermelden.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:
– Burst Images
– StockSnap.io
– Dreamstime
– Wikimedia Commons

Er zijn er nog vele anderen. Dus als je op deze sites je gading niet vindt, heb je nog veel opties. Maar zoals reeds vermeld, is het belangrijk goed na te kijken wat de voorwaarden zijn, zodat je niet verrast bent wanneer je toch wordt doorgestuurd naar een pagina om af te rekenen en je later geen boetes krijgt, omdat je iets vergat te vermeldden.

Je kan lettercodes vinden bij de afbeeldingen, die je vertellen welke vermeldingen je er moet bij zetten (auteur, originele werk, bron), of je de afbeelding mag bewerken of niet en of je het mag gebruiken voor commerciële doeleinden

In een afbeeldingen plug-in

Als je een productieve schrijver bent die voortdurend inhoud creëert (bijvoorbeeld een blogger), dan vind je het misschien niet leuk om afstand te moeten nemen van het schrijven en tijd te maken om afbeeldingen op te sporen. Gelukkig hoef je dat niet echt te doen, als je een WordPress plug-in gebruikt om stockafbeeldingen te verwerken.

Overweeg een plug-in zoals Instant Images. Het vereist om te beginnen enige configuratie, maar als je het eenmaal hebt gekoppeld aan Unsplash (nog een andere site met stockafbeeldingen), werkt het naadloos. Terwijl je een WordPress-bericht opstelt, zie je naast de knop “add media” de keuze “Instant afbeeldingen”. Klik erop en je krijgt een pop-up met een zoekbalk waarmee je kunt bladeren Unsplash voor een gepaste afbeelding.

Iets gevonden? Klik erop en het wordt rechtstreeks toegevoegd aan je WordPress-mediabibliotheek en het formaat wordt aangepast aan de beeldverhoudingen van het thema van je website. Dit kan je veel tijd en moeite besparen, omdat je WordPress niet helemaal te verlaten terwijl je in een creatieve flow bent. (En zo helpt WordPress je dus zelfs ook een betere schrijver te worden).

Dus daar heb je het: drie geweldige manieren om auteursrechtvrije afbeeldingen te vinden die perfect zijn voor je WordPress website. Gebruik je eigen afbeeldingen ter afwisseling wanneer je kunt, vind je favoriete stockbeeldsites en implementeer een plug-in, zodat je snel in een inspiratievolle bui een afbeelding kunt invoegen. Zo kun je veel goedkoper en gemakkelijker visueel aantrekkelijke inhoud produceren.

Gratis afbeeldingen

Op Internet zijn ook voldoende plekken voor gratis, auteursrecht vrije afbeeldingen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn pexels.com, unsplash.com en pixabay.com.

Bekijk ook het Linkedin profiel van onze creatief directeur Michel Schönhage, zoveel mooie reviews kan geen toeval zijn!

WordPress websites. Door ons gemaakt.

Duik nóg dieper het WordPress universum in.

Samen naar online succes.

Een team van specialisten dat sinds 2011 vanuit Haarlem werkt aan professionele websites, converterende webshops en gebruiksvriendelijke webapplicaties.

photo

Michel Schönhage

Creatief directeur

023 - 20 23 174
[email protected]