WordPress Digitale Marketing is een cruciaal aspect van elke website. In het bijzonder wanneer je doel is een breder publiek te bereiken. Het internet en WordPress bieden je een platform aan en een kans om meer organisch verkeer naar je webpagina te genereren.
Maar digitale marketing is dé manier om je doelen te bereiken. Daarom is het belangrijk te weten hoe je je vooruitgang kan meten. In dit artikel bespreken we 11 indicatoren.
Begin met doelen stellen
Succes kan je enkel meten wanneer je weet waar je nu bent en waar je naartoe wil. Het is veel makkelijker om naar een cijfer te groeien dan zomaar te zeggen dàt je wil groeien. Zo’n vaag voornemen laat je niet toe vooruitgang te meten en focus te houden. Vooruitgang is immers iets wat motiveert om het beste van jezelf te blijven geven.
Om goede doelen te stellen, bepaal je volgende factoren:
– Wanneer? Een periode. Als we eerlijk zijn, weten we allemaal dat een deadline werkt. We hebben allemaal de motiverende druk ervaren de dag voor een examen op school. Naar een datum toewerken helpt je actie te ondernemen.
– Wat en hoeveel? Cijfers. Plak concrete cijfers op bijvoorbeeld de bezoekersaantallen die je wil bereiken (niet gewoon ‘meer’, maar ‘10.000’). Zo kan je gerichte acties
– Hoe? De acties die je gaat ondernemen. De methodes en technieken die je gaat gebruiken om je doelen te bereiken.
SMART-doelen
S (Specific) Specifiek
M (Measurable) Meetbaar
A (Achievable) Haalbaar
R (Relevant) Relevant
T (Time-bound) Tijdsgebonden
Een gedetailleerd plan
Eens je je doelen hebt bepaald, zorg je voor een schema met opdeling in tijd met tussentijdse doelen. Een breakdown met gedeeltelijke deadlines en partiële doelen.
Welk subdoel wil je bereikt hebben op het einde van de week, maand, …
Opnieuw geld dat je duidelijke en concrete onder-doelen stelt met de SMART-methode.
Het laat je ook toe om kleinere successen te vieren, wat weer erg motiverend werkt.
Meten is weten
Die tussentijdse doelen helpen je je vooruitgang te beoordelen, en je technieken en methodes aan te passen als je die, die je vooropstelde, niet het verhoopte effect hadden.
Hieronder bespreken we enkele indicatoren.
1. Website-verkeer en bron
Een van de belangrijkste indicatoren is natuurlijk website traffic. Je WordPress website is een belangrijk deel van je onderneming of merk. Het is steeds vaker het eerste contact met een potentiele klant.
Zelfs wanneer je strategie is meer volgers te krijgen op de sociale media, of je E-maillijst langer te maken, is het uiteindelijk doel meer bezoekers naar je website te leiden. Dit zou je dus constant moeten volgen, om te zien of je aanpak het gewenste effect heeft.
Maar het is bijkomend dus ook belangrijk te weten waar die bezoekers vandaan komen. Zo kan je immers bepalen of adverteren een magazine succesvoller is dan je aanwezigheid op Instagram bijvoorbeeld.
De voornaamste bronnen van bezoekers zijn:
– Organic search – de gebruikers die een zoekregel ingaven in zoekmachines.
– Direct Visitors – degenen die je webadres intikten in de URL-balk. Ook degenen die je website bij hun favorieten hebben opgeslagen.
– Social – wie via sociale media bij jou terechtkwam.
– Referrals – de doorverwezen bezoekers die op een link klikten op de pagina van iemand anders.
2. Bezoekers
Zijn je bezoekers nieuw, of zijn ze al eens eerder naar je website gesurft?
Terugkerende bezoekers kunnen erop wijzen dat je waardevolle inhoud aanbiedt. Nieuwe bezoekers geven aan dat je digitale marketingstrategie effectief werkt. Afhankelijk van je doel kan het ene belangrijker zijn dan het andere.
3. Sessies
Sessies zijn het aantal bezoeken, ongeacht welke de bezoekers zijn. Google telt om het half uur sessies. Als iemand ’s morgens op je website kijkt en ’s avonds nog een keer, wordt dat aanzien als 2 verschillende sessies.
Een belangrijke indicator hier is hoe lang de bezoeken duren. Hoe lang duurt het voor ze de website verlaten? En wat is de reden daarvoor? Er zijn echter factoren waar je rekening mee moet houden of zelfs conclusies uit kan trekken. Een sessie op een medische website zal bijvoorbeeld twee keer zo lang duren als een sessie op een algemene informatie website. Is je website gebruiksvriendelijk? Vinden de bezoekers makkelijk wat ze zoeken? Is de inhoud van je site interessant? Is de tekst makkelijk leesbaar?
In het laatste geval kan je overwegen een video te plaatsen, en het effect bepalen door de cijfers te vergelijken.
4. Vaakst bezochte pagina’s
Door deze statistiek te traceren kan je afleiden aan welke pagina’s je misschien wat moet veranderen en welk product bijvoorbeeld iets losmaakt bij je publiek.
Google Analytics bidet de optie aan om de Behavior Flow na te gaan. Dat is de volgorde van de bekeken pagina’s. Zo kan je nagaan of je call to action en landing pages werken.
5. Pageviews
Geregelde bezoekers voeden deze statistiek. Hoe vaak zij welke pagina van je website bekijken, Dat wil zeggen welke pagina’s van je website zijn het populairste, welke worden het langst bezocht… Dit kan je helpen om je strategie aan te passen wanneer je je tussentijds doel niet hebt gehaald.
6. Bounce ratio
Dit is het aantal bezoekers dat maar 1 pagina bekeek en dan je WordPress website verliet. Het kan zijn omdat je pagina te veel tijd nodig heeft om te laden, of ze zochten eigenlijk iets anders, een error pagina verscheen, of je hebt hun interesse niet kunnen opwekken.
Deze indicator is dus best zo laag mogelijk.
7. Exit ratio
Deze ratio is verschillend van de bounce ratio omdat hij aangeeft waar exact de bezoekers de website hebben verlaten. Zo kan je potentieel te weten komen waar je hun interesse mee verloor.
8. Conversie ratio
Je kan ook nagaan hoeveel van de bezoekers zijn ingegaan op jouw call to action, en dus effectief een download of een aankoop hebben gedaan, abonnee zijn geworden… Met andere woorden: bezoekers hebt omgezet in klanten.
9. Sociaal bereik en engagement
Voor het bereik moet je even buiten je WordPress website gaan, maar is zeker de moeite waard. Indicatoren op sociale media vertellen je precies hoeveel mensen je inhoud zagen.
Het engagement heeft te maken met de interactie: hoeveel bezoekers hebben lang genoeg keken om de inhoud te lezen en hoeveel mensen erop hebben geklikt bijvoorbeeld. Maar ook shares, likes, comments, retweets…
10. Doorklik-ratio
Wat betreft E-mail-marketing wordt de doorklik-ratio vaak gebruikt. Maar het kan ook vergeleken worden met het totaal aantal klikken van eender welk platform.
Wanneer je bezoekers naar een bepaalde pagina wil sturen, bijvoorbeeld een tijdelijke promotie, kan je nagaan of je manier van werken de juiste is om dat te bereiken.
11. Return on investment
Je investeert in advertenties, en de bedoeling is natuurlijk dat dat meer geld opbrengt dan dat je eraan uitgegeven hebt. De ROI is de verhouding van die twee.
ROI = (opbrengsten investering – kosten investering) x 100
Kosten investering
Op die manier kan je niet alleen je uiteindelijke ROI bepalen, maar ook een cijfer plakken op de opbrengsten die je als doel wil stellen. Indien je een ROI-percentage van bijvoorbeeld 30% opbrengst wil, en de investering voor een marketing campagne kost 500 euro, weet je dat diezelfde campagne je 1150 euro moet opbrengen.
Bekijk ook het Linkedin profiel van onze creatief directeur Michel Schönhage, zoveel mooie reviews kan geen toeval zijn!