Gratis WordPress thema vs betalen voor een Premium WordPress thema

gratis wordpress thema vs betalen voor een premium wordpress thema

Waarom zou je in hemelsnaam betalen voor iets wat gratis is? Zijn er beperkingen aan een gratis WordPress thema? Het moet haast wel, niet? Of spelen ze gewoon in op je gevoel om het geld uit je zakken te kloppen?

Het zijn vragen die elke gemiddelde gezonde gebruiker zich stelt natuurlijk. We gaan in dit artikel dieper in op de redenen waarom je voor een gratis of een betalend WordPress theme zou kiezen?

Budgetvriendelijk heeft twee kanten
Zoals bij zowat alles zijn er vele manieren om dit te benaderen: als een kost of als een investering.
Als beginner is het natuurlijk steeds moeilijk een beslissing te nemen of je om welke reden dan ook een extra uitgave wil doen. Je WordPress website bestaat namelijk nog niet en heeft je bijgevolg nog niets opgebracht. Afhankelijk van je doel en waar je naartoe wil, kan het echter interessanter zijn voor een WordPress Premium thema te kiezen.

Voor-en Nadelen

Laten we eerst wat voor-en nadelen op een rijtje zetten om een beter beeld te schetsen van waartussen we eigenlijk kiezen.
Voor we beginnen willen we toch even duidelijk stellen dat er veel thema’s worden aangeboden door niet geverifieerde bronnen. We hebben het hier over officiële WordPress thema’s.

Gratis

Voordelen
– Het is gratis. Je kan er niet omheen: het kost je geen cent.
– Dat wil echter niet zeggen dat het gaat over mindere kwaliteit. Er worden hoge standaarden aangehouden bij het aanbieden van een theme. Voldoet een thema niet wordt het ook niet officieel aangeboden.
– Een gebruiker is dankbaar voor deze kosteloze optie, en tussen die gebruikers zitten ook ontwikkelaars, die dankbaar gebruik maken van iets wat er al is, en het dan beter maken, of het nu is om naam te maken of gewoon om intrinsieke voldoening van iets terug te geven. Het principe laat hen immers ook toe hetgeen ze maken of verbeteren tegen een prijs aan te bieden, zolang ze de oorsprong maar vermelden. Dus iedereen wint bij dit systeem en je hebt steeds toegang tot de laatste nieuwe ontwikkelingen.
– Sneller: omdat het vaak over basisversies gaat, hebben ze een kleiner volume en vertragen ze je website minder.

Nadelen
De nadelen zijn vaak heel subjectief en afhankelijk van jouw einddoel.
– Beperkte ondersteuningsopties.
– Beperkte mogelijkheden en functionaliteiten.
– Niet zo uniek: aangezien vele anderen het ook gebruiken heb je door voorgenoemde beperkingen vaak een WordPress website die wat betreft structuur en lay-out erg kan lijken op andere websites.
– Geen garantie: loopt er iets mis, ligt de verantwoordelijkheid bij jou.

Betaald

Voordelen
– Meer mogelijkheden en functionaliteiten.
– Het voorgaande stelt je dan ook in staat een uniek en zeer persoonlijke WordPress website naar buiten te brengen.
– Regelmatige updates en ondersteuning.
– Door die updates zal je website beter beschermd worden tegen de nieuwste bedreigingen op het web.

Nadelen
– Je betaalt geld voor, als kost of investering.
– Premium thema’s hoeven niet door een kwaliteitscontrole, waardoor de kwaliteit dus afhangt van de maker.
– Dat wil ook zeggen dat de compatibiliteit met andere plugins en WordPress zelf niet gegarandeerd is.
– Te veel functies: je betaalt vaak voor een veelheid aan mogelijkheden die je nooit zult gebruikt, maar die wel in het pakket zitten dat je betaalt.

Keuzestress

Misschien ben je nog meer verward door deze vergelijking, want wat is nu de beste keuze voor jouw onderneming. Laat ons zeggen dat je probleemloos kunt kiezen voor een gratis thema in volgende gevallen:
– Een persoonlijke blog
– Je hoeft niet persé een unieke website te hebben
– Je hebt genoeg aan een basispakket

Een premium WordPress thema is aan te raden indien:

– Je een WordPress website maakt voor je bedrijf, of het in de toekomst uit wil breiden met bijvoorbeeld een webwinkel
– Je een unieke pagina wil
– Jouw WordPress website verschillende functies moet hebben

Nogmaals, de keuze tussen een gratis en een betalend thema is een zeer persoonlijke keuze en hangt niet alleen af van wat je onderneming nodig heeft, maar ook van hoe jij er tegenover staat. Of je bijvoorbeeld veiligheid belangrijk vindt of up-to-date zijn, je esthetische voorkeur…

Ben je er nog niet uit, of heb je hier nog bijkomende vragen over, staat ons team paraat met raad en daad. Je vindt ons contactformulier hier.