Ja, Search Engine Optimalisation oftewel zoekmachineoptimalisatie van de teksten op je WordPress website is het absoluut waard, wanneer het op de juiste manier wordt toegepast.
En met de juiste manier bedoelen we een ethische methode, en geen Black Hat praktijken.
White hat SEO versus Black hat SEO
Black hat SEO is een praktijk tegen de richtlijnen van zoekmachines, gebruikt om een site hoger in de zoekresultaten te krijgen. Het betreft technieken als keyword stuffing, cloaking en het gebruik van linkfarms. Deze onethische tactieken helpen de gebruiker niet en worden vaak bestraft door de zoekmachines. Je WordPress website kan zelfs worden verwijderd.
White Hat SEO is verantwoord en heeft als kwalitatieve inhoud aan de bezoekers te bieden en een goede gebruikerservaring. Het is dus belangrijk dat je weet waar het over gaat, zodat je ze zelfs niet per ongeluk gebruikt.
Laten we eerste even SEO uitleggen voordat we verdergaan met de foute manieren.
De definitie van SEO
SEO (search engine optimisation) is een manier waarop je je WordPress website zichtbaar kan maken op verschillende zoekmachines als Google en Bing.
Het is eigenlijk een gratis manier om je marktpositie te versterken. Je gebruikt zoekwoorden of zoekzinnen om hoog gerangschikt te worden in de zoekresultaten. De kunst is dus te weten wat mensen intikken wanneer ze een zoekmachine gebruiken en hoeveel van die woorden en zinnen terug te vinden zijn op je website. Hoe meer overeenkomsten, hoe hoger je in de lijst komt te staan en hoe meer kans je hebt dat bezoekers op jouw link klikken. En meer bezoekers betekent automatisch ook een verhoogde kans op klanten.
SEO brengt op
Wanneer je SEO hebt toegepast en je krijgt wel meer bezoekers op je WordPress website, maar niet meer klanten en omzet, wil dat zeggen dat het verkeerde publiek naar je wordt doorgestuurd, of dat je websiteverkeer ‘bot traffic’ is. Wanneer je een SEO-agentschap betaald om meer kliks naar je pagina te krijgen, kan het zijn dat die bedrijven spam gebruiken, of geautomatiseerde robotten je pagina laten bezoeken. Dat kan erg grote gevolgen hebben en zoekmachines als Google bestraffen ook dit soort praktijken.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van Black Hat SEO-praktijken.
Keyword Stuffing
Keyword stuffing is het opvullen van je teksten met niet relevante trefwoorden, in een poging om meer mensen naar je website te lokken. Deze woorden hebben weinig meerwaarde.
Google beschrijft voorbeelden van keyword stuffing als:
– Een lijst van ongerelateerde telefoonnummers
– Blokken tekst die steden en plaatsen opsommen waar de website wil scoren
– Dezelfde woorden of zinnen blijven herhalen, waardoor de tekst niet meer vloeit, zoals bijvoorbeeld: “We zijn een bedrijf in de sector van outbound marketingsoftware. Outbound marketingsoftware is wat we aanbieden. Als je overweegt outbound marketingsoftware te kopen, contacteer dan onze outbound marketingsoftware adviseurs.” Dit klinkt onnatuurlijk, en dit soort dingen valt Google en andere zoekmachines op. Dit is eigenlijk sowieso een schrijfstijlfout die onervaren schrijvers weleens maken. Een beetje kennis van copywriting kan je hier erg bij helpen.
Cloaking
Cloaking houdt in dat zoekmachines een andere inhoud te zien krijgen dan de bezoekers van de site. Daarvoor wordt het IP-adres gebruikt van de zoekmachine-bot, die andere informatie gebruikt dan voor het IP-adres van een fysieke gebruiker. Zo stelt google bijvoorbeeld van dat een site over Disney tekenfilmfiguren gaat, en je eigenlijk wordt doorgestuurd naar een website voor volwassenen…
Geo-locatie en aanpassingen voor mobiele telefoons zijn geen cloaking. Je baseert je daar immers op een specifiek IP-adres van een gebruiker, en het doel is de ervaring voor die gebruiker beter te maken. Dus er is niets mis mee op vast te stellen dat iemand surft via zijn telefoon en de websiteversie geschikt voor een telefoon door te sturen naar die bepaalde bezoeker. Het is ook prima om op basis van de locatie de versie in de corresponderende landstaal te sturen, zolang de inhoud maar dezelfde is die de zoekmachine-bot te zien krijgt.
Wanneer je nieuwsgierig bent naar hoe bijvoorbeeld Google je website ziet, hebben ze een tool beschikbaar waarmee je kan nagaan of dat overeenkomt met wat de gebruiker op je website ziet.
Linkfarms
Linkfarms zijn websites die alleen bestaan uit links. Zo krijgen zoekmachines dus nepstatistieken over hoe vaan een link naar een bepaalde website werkelijk is gedeeld. Met die foute indruk probeert men ze hoger in de resultatenpagina’s te krijgen.
Andere Black Hat SEO-praktijken
– Sneaky Redirects
– Slechte inhoud
– Betalende links
– Misbruik van gestructureerde gegevens of Rich Snippets
– Blogcommentaar spam
– Private blognetwerken
Betalen voor SEO
Zoals je kon lezen, werken sommige SEO-bedrijven op bandwerk, zonder veel moraliteit, met als mogelijk gevolg de verwijdering van jouw WordPress website. Dus ga zeker na met wie je werkt.
We vermeldden al dat je SEO zelf en dus gratis op je website kunt verzorgen. De investering gaat in dat geval vooral over de tijd en energie, die je stopt in het onderzoek en het aanpassen van je tekst. Wanneer je zelf geen schrijverstalent hebt en dit werk toch wil uitbesteden, lees het dan zeker na.
Bekijk ook het Linkedin profiel van onze creatief directeur Michel Schönhage, zoveel mooie reviews kan geen toeval zijn!