WooCommerce – een complete eCommerce oplossing voor WordPress websites

wordpress webshop laten bouwen
+/- 6 minuten lezen.

Als je een webwinkel wil opbouwen heb je natuurlijk ook een platform nodig, dat je in alle stappen van een transactie ondersteunt. WooCommerce is een WordPress plug-in, die wereldwijd miljoenen sites draagt. Wij vertellen je alles over deze WordPress plug-in, in dit artikel.

De WordPress WooCommerce plug-in is makkelijk te installeren, en nuttig, ongeacht of je fysieke of digitale producten verkoopt. Het is de populairste WordPress e-commerce plug-in, omdat naadloos kan geïntegreerd worden op je website en je de volledige vrijheid hebt om alles in te stellen zoals jij het wil. Bij sommige andere e-commerce hosts, zoals Shopify en Magneto betaal je een maandelijkse kost én moet je je vaak schikken naar de aangeboden structuur.

Eens WooCommerce is geïnstalleerd, wordt het weergegeven op het WordPress Dashboard, inclusief tools voor rapporteringen en statistieken voor Google Analytics en e-commerce beheerfuncties, zoals producten toevoegen en verkoopsmanagement.

Een complete e-Commerce oplossing voor WordPress Websites

Ondernemingen hebben een eenvoudig systeem nodig voor betalingen. WooCommerce is een compleet en goedwerkend platform dat alle componenten bijeenbrengt voor een webwinkel. Zoals WordPress zelf is het een open-source project dat voortdurend wordt ge-update en aangepast naar de wensen van de gebruikers.

De essentiële WooCommerce plug-in bevat alle nodige webshop-componenten. Gebruikers kunnen het uitzicht van de online winkel aanpassen en het zo in dezelfde stijl houden als hun merk en website. Product pagina’s kunnen worden toegevoegd en afbeeldingen en productinformatie kunnen worden toegevoegd. Ook kortingsbonnen en promoties zijn een optie.

WooCommerce ondersteunt een breed aanbod van winkelkarretjes en afrekenopties met verschillende betaalmogelijkheden die niet enkel verkoop in Haarlem en omgeving mogelijk maken, maar ook wereldwijd.

De WooCommerce plug-in kan veel toepassingen aan door zijn vele uitbreidingen. Aanvullende plug-ins die de verzendingskosten berekenen kunnen specifieke taken vervullen, zoals analyses maken of digitale downloads beheren. WooCommerce is flexibel en schaalbaar zodat het kan meegroeien met een onderneming in zijn evolutie.

Installeren van WooCommerce in je WordPress webwinkel

Je hebt een bestaande WordPress webpagina nodig om de plug-in te kunnen gebruiken. De meeste hosting providers bieden het aan, als een van vele opties bij de installatie.

WooCommerce bevat een vereenvoudigde quick start setup wizard, die het makkelijk maakt het uitzicht van je webshop te bewerken, productpagina’s toe te voegen en verzending en betaling in te stellen. Maar je kan de plug-in nog uitgebreider gebruiken wanneer je de code editor gebruikt.

Eens geïnstalleerd, kan je verder werken vanop het dashboard van je site. Daar kan je ook rapporten draaien en statistieken opmaken, bijvoorbeeld voor prestatie of traffic op je website, maar ook de activiteit van de bezoekers van de winkel.

Producten toevoegen in WooCommerce

WooCommerce heeft verschillende opties om fysieke en digitale producten te verkopen. Klik ‘Producten’ op het Dashboard, en kies om een product toe te voegen. Zo open je een versie van de WordPress editor die WooCommerce tools bevat waarmee je afbeeldingen en productinformatie kan toevoegen, zoals kleur en prijs. Productinformatie kan je steeds aanpassen en je kan steeds producten verwijderen indien nodig.

Betalingen in WooCommerce

WooCommerce biedt een breed gamma van betalingsmogelijkheden en verzendingsopties. De WooCommerce Extension laat gebruikers toe verschillende valuta te gebruiken. En er zijn wel 120 betalingsmogelijkheden waaruit je kan installeren op je check-out pagina.

Bestellingen vervolledigen met WooCommerce

WooCommerce laat je toe zowel betalingen te aanvaarden, als verzendingskosten te berekenen naar allerhande of net specifieke bestemmingen. Met uitbreidingen kan je functies toevoegen als zendingen traceren en PDF-facturen uitgeven. Digitale aanbieders kunnen een download tegen betaling aanbieden. Je kan zelfs producten verkopen vanop een andere website.

Installeren van een WooCommerce uitbreiding

Er zijn honderden WooCommerce uitbreidingen beschikbaar om de mogelijkheden voor je webwinkel helemaal aan te passen naar jouw smaak en zin. Zoek in de WordPress Plugin Directory naar gratis WooCommerce extensies, of koop en installeer extensies gemaakt door een derde-partij ontwikkelaars van over de hele wereld. Wanneer je ze niet meer nodig hebt kan je ze gewoon weer verwijderen of veranderen naar behoefte.

BTW opzetten in WooCommerce

Je hebt je uiteraard te houden aan de BTW-regels. Als je weet wat deze zijn, kan je ze ook zelf instellen in je webwinkel met WooCommerce. Op die manier loopt alles automatisch en zo maakt WordPress je leven alweer makkelijker.
WooCommerce voorziet de nodige faciliteiten om het verkoopproces te vereenvoudigen. Maar je moet het wel zelf instellen.

BTW-functie activeren

Eerst en vooral moet je het WordPress dashboard openen en de WooCommerce instellingen aanklikken. Zo open je de algemene instellingen. Daar ga je naar het tabblad ‘Belastingen’ en vink je ‘Activeer belastingen en ‘belastingsberekeningen’ aan.

Wanneer je enkel in Nederland zaken doet kan je bij de optie ‘Bereken belasting gebaseerd op’ aangeven dat je de belastingtarief baseert op het adres waar je webshop gevestigd is. Heb je buitenlandse klanten, kies je ‘Klant verzendadres’. Het BTW-tarief verschilt namelijk per land. Voor verzendkosten geldt ook een belastingtarief.

Je kan kiezen of je die inclusief of exclusief wil weergeven. Private klanten zien liefst de prijs inclusief BTW. Bij ‘Prijsweergave suffix’ kan je aangeven welke prijs je toont.
Je hebt twee opties: of je afficheert de prijs inclusief BTW, of exclusief BTW.

Betreft de verzending, heeft een koerier als PostNL een WooCommerce plug-in beschikbaar die automatisch verzendprijs en de BTW daarop berekend, afhankelijk van het adres van de koper. Zo’n plug-in stelt de klant ook meteen in staat zijn pakket te traceren.

Bijkomende BTW-klasse

Je kan ook verschillende BTW-klasses instellen met WooCommerce. Sommige producten hebben een tarief van 21%, maar etenswaren bijvoorbeeld maar 6%. Je kan via een link, net onder de tabbladen ‘standaardtarieven’ kiezen. Je komt zo op een pagina terecht waar je je landcode kan kiezen.

Tot slot moet je niet vergeten om op wijzigingen opslaan te klikken en dan heb je succesvol het BTW-tarief voor jouw webshop ingesteld.

Bekijk ook het Linkedin profiel van onze creatief directeur Michel Schönhage, zoveel mooie reviews kan geen toeval zijn!

WordPress WooCommerce webshops. Door ons gemaakt.

Duik nóg dieper het WordPress universum in.

Samen naar online succes.

Een team van specialisten dat sinds 2011 vanuit Haarlem werkt aan professionele websites, converterende webshops en gebruiksvriendelijke webapplicaties.

photo

Michel Schönhage

Creatief directeur

023 - 20 23 174
[email protected]