Wat kan voice search voor jouw WordPress website betekenen?

hoe maak je een succes van jouw wordpress blog
+/- 6 minuten lezen.

Zoeken met stemtechnologie wordt steeds vaker gebruikt. Er wordt voorspeld dat 50% van de zoekopdrachten in 2020 zullen stemgestuurd gebeuren. 54% procent van de tieners maakt dagelijks gebruik van een spraakassistent. Bij volwassenen is dat 41%. 19% van de van de Apple-gebruikers, doet elke dag beroep op Siri.

Twee op vijf mensen zeggen dat stemgestuurde apparaten essentieel in hun leven zijn. Na mobielvriendelijkheid, worden voice assitenten de focus van de toekomst. Google home assistance en Amazon Echo werden ook erg goed onthaald het afgelopen jaar.

Als ondernemer en voor marketing-doeleinden is het erg belangrijk met trends mee te gaan. Je blijft de concurrentie beter voor. Zeker wanneer je een klein bedrijf in Haarlem of omgeving bent, want onderzoek van BrightLocal toont aan dat 53% van de stemgestuurde zoekopdrachten mensen zijn die een lokaal bedrijf zoeken.

Maar op welke manieren heeft spraaktechnologie weerslag op onze WordPress websites? En hoe optimaliseer je je webpagina op dit gebied?

Virtuele assistent

We vermelden Siri al, maar de gebruikers van Android telefoons kennen vooral Google Assistant. Ook Amazon Alexa en Microsoft Cortana zijn vituele assistenten.
1. Google Assistant zit standaard op je Android-smartphone.

2. Amazon Alexa is vergelijkbaar met Google Assistent, maar dan van Amazon. Alexa maakt gebruik van de Bing-zoekmachine. Amazon biedt ontwikkelaars de mogelijkheid ook eigen voice apps te maken met Alexa Skills.

3. Apple werkt op de iPhone en iPad met Siri. Dit was de eerste “mainstream” voice assistant en werd gelanceerd in oktober 2011.

4. Cortana is de digitale assistent van Microsoft en maakt gebruik van zoekmachine Bing, dat ook van Microsoft is

Smart speaker

Een smart speaker is een fysiek toestel, de virtuele assistent is de software die de spraaktechnologie mogelijk maakt Met smart speakers bedien je jouw muziek in huis met gesproken commando’s. Maar je kan er ook andere smart apparatuur in huis mee aansturen, zoals je robot stofzuiger, je lichten, je verwarming, etc.

1. De smart speakers Google Home en Home Mini maken dus gebruik van de Google Assistant. Google Nest Hub is een speaker met scherm. Vooral op YouTube is deze Hub sterk op gericht. Het aantal how-to zoekopdrachten op YouTube neemt snel toe. Ben je als bedrijf op YouTube actief, dan is het slim op die vraag in te spelen.

2. Amazon Echo en Echo Plus zijn smart speakers die met Alexa werken. Echo Show en Echo Spot zijn varianten met scherm.

3. Ook de Sonos One smart speaker werkt vooral met Alexa.

4. De smart speaker van Apple heet Apple HomePod.

Hoe kan jouw website voordeel kan halen uit voice search?

1. Gestructureerde data, of schema mark-up is een van de factoren die het algoritme van Google search gebruikt om de positie van je WordPress website te bepalen in de resultatenpagina’s. Het geeft je ook meer controle over hoe je bepaalde blokken informatie aanbiedt, zodat zoekmachines ze op een bepaalde manier gaan interpreteren. Daarvoor wordt de metadata van de code van je website gebruikt. Je kan deze aanpassen met een van de vele schema plug-ins, of wanneer je het manueel wil doen schema’s van de schema.org bibliotheek.

2. Zoeken met een voice assistant levert compleet andere resultaten op dan wanneer je een zoekterm intikt bij Google. SEO (Search Engine Optimization) voor voice werkt een tikkeltje anders: het is niet enkel praktisch, door de handenvrije aanpak, maar ook een meer natuurlijke manier om iets op te zoeken. Wie spreektaal op zijn website gebruikt, wordt dus eerder door een virtuele assistent gevonden.

3. Wat ook werkt, is vragen stellen op je website die je klanten zouden kunnen stellen en die beantwoorden. Dat levert een hogere SEO-score voor voice op. De kadertjes die bij Google bovenaan verschijnen op de SERPs (Search Engine Resultaten Pagina’s), wanneer je zoekt met een vraag heten featured snippets. In dat blokje staat een samenvatting van het antwoord met een link naar de betreffende site. Op je WordPress website kan je blokken plaatsen met vraag en antwoord, die de zoekmachine kan overnemen. Dat werkt helemaal goed bij voice search, waardoor je website beter gaat scoren. Ook een rubriek ‘veel gestelde vragen’ oftewel FAQ doet het goed. Houd de antwoorden kort.

4. Gebruik long-tail keywords. Dat zijn lange gedetailleerde zoekzinnen, zoals bijvoorbeeld: welke bakker in Haarlem en omgeving heeft het lekkerst volkorenbrood?
Je kan tools gebruiken als Answer the Public, of KeywordTool.io om uit te zoeken welke zoekzinnen worden gebruikt.
Wanneer er dan ook nog eens beoordelingen aan gekoppeld zijn naar je website, zit je helemaal gebeiteld.

5. Vergeet niet dat voice search vaak onderweg wordt gebruikt en gebruikers dus meestal op zoek zijn naar bedrijven in de buurt. Let er dus op dat je site geoptimaliseerd is voor lokale zoekopdrachten.

6. Laadsnelheid en veiligheid van je WordPress website zijn erg belangrijk. Hoe sneller je site laadt op een smartphone, hoe beter de voice assistent je kan vinden.
Ook met veiligheid scoor je goede punten, dus zorg dat je website SSL gecertifieerd is. Secure Sockets Layer betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internetbrowser.
Met Google’s PageSpeed Insights tool kan je de laadsnelheid van je website checken. Je krijgt er ook suggesties om de antwoordtijd van je website te verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld de AMP plug-in (Accelerated Mobile Pages), zodat enkel een paar essentiële inhoudsblokken je mobiele pagina’s worden getoond.

7. Google raadt lokale bedrijven aan zich aan te melden voor Google My Business. Zet zeker je contactgegevens op je website en controleer of ze correct zijn.

8. Mobielvriendelijkheid is onontbeerlijk. Niet enkel voor voice search. Meestal starten mensen hun computer niet eens meer op: ‘Hoe vaak won Joop Zoetemelk de tour de france?’’. Even de GSM grabbelen en opzoeken. Zoveel sneller dan op de computer.
Je kan Google Search Console gebruiken om te testen of je website geschikt is voor mobiel gebruik.

In Nederland lijken bedrijven nog weinig bezig hun website te optimaliseren voor voice search, omdat nog niet alle smart speakers met de Nederlandse taal omgaan. Dat wil zeggen dat sommigen dat al wel doen. Het is dus geen overbodige luxe om nu al te optimaliseren voor voice search. Zo ben je voorbereid en blijf je dus voor op de concurrentie.

Bekijk ook het Linkedin profiel van onze creatief directeur Michel Schönhage, zoveel mooie reviews kan geen toeval zijn!

WordPress websites. Door ons gemaakt.

Duik nóg dieper het WordPress universum in.

Samen naar online succes.

Een team van specialisten dat sinds 2011 vanuit Haarlem werkt aan professionele websites, converterende webshops en gebruiksvriendelijke webapplicaties.

photo

Michel Schönhage

Creatief directeur

023 - 20 23 174
info@jun-e-jay.com