Wanneer je overweegt een website te lanceren, denk je natuurlijk meteen aan WordPress. Het flexibele webdesign-platform behoeft ondertussen geen introductie meer. Het is het grootste content management systeem (CMS) ter wereld, dat de basis vormt van de meerderheid van de websites in het digitale wereldruim.
Het biedt web-ontwerpers een uitgebreid gamma aan, van search engine optimization (SEO) plugins via visueel design en veiligheid, tot webshops en betaalmethodes. Er zijn meer dan 55.000 plug-ins beschikbaar om dat allemaal te verwezenlijken. Maar net dat enorme aanbod maakt het beheren vaak ietwat verwarrend.
Ons team helpt je op weg door de 10 belangrijkste stappen met je door te nemen, wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd en helemaal mentaal klaar bent je WordPress website avontuur te beginnen.
1. Voeg websitetitel en tagline toe
De website title en tagline informeren gebruikers en zoekmachines waarover je site gaat. Het is dus immense belangrijk wat je hierin zet. Deze elementen pas je aan in de General Settings door een websitetitel toe te voegen en een korte beschrijving (tagline, waarin je bijvoorbeeld kan vermelden dat je een bedrijf bent dat klanten bedient in Haarlem en omgeving.
2. Voeg een contactgegevens-pagina toe
Wist je dat 44% van de bezoekers de website verlaat wanneer ze geen contactegegevens op je pagina kunnen vinden? Er is niets zo vervelend als dringend de hulp van een bedrijf willen inroepen en geen contactgegevens op de site kunnen vinden. Je komt zelfs telecombedrijven tegen die nergens een telefoonnummer vermelden dat je kan bellen. Volgens ons een beetje een foute boodschap, of slechte marketing alleszins.
Bovendien brengt het een voordeel op inzake zoekmachines, omdat je alweer wat keywords toevoegt waar mensen naar kunnen zoeken.
3. Verwijder standaard inhoud
WordPress vult een aantal delen tekst zelf in om te voorkomen dat je website er helemaal leeg uitziet. Maar eens je je WordPress website lanceert is er geen reden om dat soort inhoud te laten staan. Het ziet er nogal onprofessioneel en niet betrokken uit. Dus open het Posts menu op het Dashboard en verwijder standaard teksten als ‘Hello World’.
4. Zet WordPress commentaren op
Naast de contactgegevens vinden, willen bezoekers ook hun stem kunnen laten horen. Het is een win-winsituatie want zelf als de mond-aan-mond-reclame geschreven is, werkt het. Dus laat je klanten toe beoordelingen te posten. Het is echter aan te raden ook die zeldzame negatieve commentaar te laten staan. Dat geeft aan dat je eerlijk bent. Mooi is wel om er dan vriendelijk en beleefd op te reageren. Een ontevreden klant die wordt gehoord en waar oplossingen voor wordt gezocht, geeft je dienst na-verkoop een imago-boost.
5. Installeer Plug-ins
Zoals we al vermeld hebben maken plug-ins van WordPress een zeer krachtig CMS-platform. Zodra je WordPress hebt geïnstalleerd, installeer je best meteen ook wat fundamentele plug-ins. De belangrijkste zijn veiligheid, SEO, ontwerp, spambeheer en cachen. Maar je kan nog veel meer plug-ins vinden om de prestaties van je website te verbeteren. En natuurlijk heeft een webwinkel andere plug-ins nodig, dan een voor een blog nuttig zijn. Ons team maakt je graag wegwijs in de wereld van geschikte plug-ins voor je activiteit.
6. Verwijder ongebruikte Plug-ins
In je zoektocht naar de juiste plug-ins installeer je misschien hier en daar eentje die achteraf gezien niet afdoende doet wat jij wil, en probeer je een of meer andere gelijksoortige plug-ins.
Ongebruikte of oude plug-ins hebben echter het omgekeerde effect op je WordPress website. Ze vertragen de laadtijd, en bedreigen zelfs de veiligheid. Verwijder ze daarom op tijd.
En vergeet bovendien niet de gebruikte plug-ins niet regelmatig te updaten. Net zoals bij zowat alles zijn de nieuwste versies vaak beter, sneller en compacter.
7. Automatische back-ups
Back-ups geven je de kans je WordPress website snel te herstellen, mocht er toch iets mislopen. Automatische back-ups vermijden dat je ze vergeet in je agenda te plannen. Het is du seen erg slimme zet.
8. Verander de permalink structuur
De WordPress permalink structuur genereert willekeurig een rij van symbolen en tekens die URL’s er vreemd doen uitzien. Je kan ze veranderen door mensentaal. Het is beter voor zoekmachines en boezemt ook meer vertrouwen in, met alle waarschuwingen van IT-diensten om rare webadressen links te laten liggen, omdat er weleens een scammer of een hacker zou kunnen achter zitten.
9. Voeg een favicon toe
Een favicon is een websitelogo of icon dat jouw website visueel representeert. Als onderdeel van branding ziet het er heel professioneel uit en het maakt je herkenbaar.
10. Installeer analytische tools
De laatste stap die we je aanraden in onze lijst is enorm belangrijk. Installeer Google Analytics en Google Webmaster Tools, zodat je de prestaties van je WordPress website kunt observeren. Het is de enige manier om meetbare resultaten te traceren en het geeft je de mogelijkheid dingen aan te passen, mocht blijken dat er een functie of element moet veranderd worden, omdat het niet naar behoren werkt.
WordPress is de eerste keuze voor het lanceren van een website. Maar de veelheid van mogelijkheden kan erg verwarrend zijn. Je bereidt je project dus best met zorg voor. Met de 10 stappen hierboven kan je een efficiënte en hoogwaardige website bouwen. Heb je toch nog vragen, kan je ons hier contacteren.
Bekijk ook het Linkedin profiel van onze creatief directeur Michel Schönhage, zoveel mooie reviews kan geen toeval zijn!