5 veelvoorkomende oorzaken van een trage WordPress website

de top 5 beste premium wordpress themes
+/- 6 minuten lezen.

Een trage website is een nachtmerrie voor de eigenaar van een WordPress website. Het betekent lange laadtijd en stelt het steeds kleiner wordende geduld van bezoekers in Haarlem en omgeving zwaar op de proef. En als de frustratie groot genoeg wordt, komen ze zelfs helemaal niet meer terug.

Klanten willen steeds maar sneller en makkelijker bediend worden en een een vlotte gestroomlijnde ervaring is belangrijk voor het ‘even vlug rondkijken’. Een trage website kan dus echt een nefast effect hebben op de opbrengst van je bedrijf. Het hoort dus met verhoogde aandacht te worden behandeld.

Er zijn veel redenen waarom een website traag is. Bijvoorbeeld afbeeldingen die niet gecomprimeerd werden of te veel plug-ins op je website. In dit artikel bespreken we er 5.

1. Website gebruikt geen cache

Wanneer een bezoeker op je WordPress website komt, stuurt de browser die hij gebruikt een aanvraag naar de server om de files van de site te ontvangen, zodat de bezoeker de inhoud kan zien. Deze files bevatten onder andere afbeeldingen, teksten, designelementen en scripts. Wanneer je veel van deze files op je website hebt duurt het laden wat langer, zeker wanneer je WordPress website dynamisch is.

Bewegende beelden zijn immers grotere files dan statische inhoud. Wanneer je je website cachet, bewaar je een statische versie, waardoor je bezoekers die file sneller kunnen vinden en laden. Met andere woorden, wanneer je dat niet doet vertraagt de server om tegelijkertijd meerdere aanvragen te beantwoorden, waardoor de laadtijd op het scherm van je potentiele klant dus ook langen wordt.

Er zijn enkele fantastische plug-ins voor automatisch cachen beschikbaar die de snelheid van je WordPress website enorm verhogen. Er zijn er die gratis zijn, maar onze favoriet is Swift performance Pro. Het is een betalende premium cache plug-in, maar zeker de investering waard. Je wil je klanten in Haarlem en omgeving op de beste en snelste manier kunnen bedienen, toch?

2. Verouderde PHP versie

bescherm je wordpress website met deze php tip
Updates worden vaak om verschillende redenen uitgevoerd: voor meer veiligheid, betere prestaties, … Maar zelfs wanneer alle componenten op je website zijn geüpdatet, zal je website traag zijn, wanneer de basis verouderd is. En de basis van je website is PHP.

Het is de onderliggende taal van WordPress websites. Dat gezegd zijnde ligt er ook veel verantwoordelijkheid hier bij je host. Je hostingbedrijf zou de nieuwste PHP-versie moeten gebruiken. Wanneer ze dat niet doen, of wanneer je je eigen website host, kan je dat zelf manueel doen.

Kijk zeker na of jouw site op de nieuwste versie draait, wanneer je al een tijdje een website hebt. We zien dit maar al te vaak als oorzaak van vertraging opduiken bij nieuwe klanten. Zoals in het vorige artikel vermeldt, gaat het niet enkel over snelheid, maar ook over beveiliging. De aanbevolen versie op dit moment is 7.3.

3. Teveel (slechte) plug-ins

Plug-ins zijn nuttig en maken jouw leven makkelijker en je website interessanter en gebruiksvriendelijker voor je bezoeker. Maar na een tijdje kunnen ze ophopen en je website trager maken. Zeker wanneer ze niet worden geüpdatet. Zoals gezegd zijn de nieuwste updates vaak sneller en efficiënter, wanneer het niet om een verbetering van de veiligheid gaat.

Je moet ook in je achterhoofd houden dat elke plug-in toevoegt aan de laadtijd. Wanneer de hoeveelheid plug-ins de oorzaak is van de vertraging op je WordPress website, kan je overwegen of er plug-ins zijn die misschien niet echt meer nodig zijn.

Een andere optie is uit te kijken naar een naar een andere, misschien nieuwere plug-in die voor dezelfde functie minder groot is, of één die een aantal van de geïnstalleerde plug-ins verzameld kan vervangen.

4. Goedkope hosting providers

Dit hebben we al even aangehaald: de keuze van je host, maakt echt wel een verschil voor de snelheid van je WordPress website.

Niet enkel de nalatigheid om de gebruikte PHP-versie bij te houden, maar ook het soort hostingsbedrijf dat je kiest maakt een verschil.

De goedkoopste hosts verzamelen immers zo veel mogelijk klanten op één server, omdat ze daar hun winst uit halen. Wanneer je pas begint is dit misschien wel een goede oplossing, omdat je wellicht nog niet zo veel functies op je website hebt. Maar naarmate je website groeit is het toch een goed idee een iets duurdere host te kiezen, zodat je de garantie hebt op genoeg ruimte om je website op optimale snelheid te laten draaien.

In de hosting-wereld geldt zeker dat goedkoop niet altijd duurkoop is

5. Malware

Malware op je website is niet enkel een bedreiging van de veiligheid. Het vermindert de prestaties van je website.

Het is dus om je website malware-vrij te houden. Dat kan je doen door regelmatig je plug-ins op te schonen. Je kan ook een malware-removal plug-in installeren. Die zoekt dan voor jou waar de bedreigingen zitten, zodat je ze in geen tijd kan verwijderen.

Je kan ook vertrouwen op een menselijke malware-detective om de spelbrekers op te sporen en te verwijderen. Sommige hostingsbedrijven bieden WordPress malware verwijderingsdiensten aan, als een verzamelde actie. Heb je liever wat persoonlijk contact en een dialoog hierrond, contacteer ons vandaag nog.

Vertraging op je WordPress website kan vele oorzaken hebben. Maar wanneer je de bovenstaande al nakijkt, heb je vast al een voetje voor. Mocht je toch nog problemen ondervinden, helpen we je graag om uit te zoeken hoe jouw WordPress website de snelste in Haarlem en omgeving wordt.

Snelle WordPress websites. Door ons gemaakt.

Duik nóg dieper het WordPress universum in.

Samen naar online succes.

Een team van specialisten dat sinds 2011 vanuit Haarlem werkt aan professionele websites, converterende webshops en gebruiksvriendelijke webapplicaties.

photo

Michel Schönhage

Creatief directeur

023 - 20 23 174
[email protected]