Hoe maak je een succes van jouw WordPress blog?

hoe maak je een succes van jouw wordpress blog

Natuurlijk droom je als beginnende WordPress blogger over instant succes en een massa lezers die je blogposts zullen delen. Je deelt je kennis immers uit dienstbaarheid om het leven van andere mensen makkelijker te maken. En natuurlijk zou het mooi zijn mocht je er een extra inkomen mee kunnen genereren.

De realiteit is dat er een overvloed aan blogs in de wereld bestaat en niet al die blogs zijn succesvol. Dus er moet een formule bestaan waarom de ene WordPress blog slaagt en de andere niet. Wij belichten enkele van de elementen die jouw WordPress blog een boost kunnen geven.

Kies je specialisatie

Het is zoals in de meeste werkgebieden van cruciaal belang een specialisatie of ‘niche’ te kiezen. Je wilt uiteindelijk bekomen dat je blog onmiddellijk geassocieerd wordt met één bepaald begrip. Dat maakt het immers mogelijk om mensen te doen verwijzen naar je blog. Het maakt niet uit of je bijvoorbeeld een blog over kamperen wil schrijven, of over de kwaliteit van de vliegtuiglunch op verschillende luchtvaartmaatschappij, wanneer je een onderwerp aanhoudt, zweten mensen je makkelijker te vinden.

Er wordt weleens beweert dat je over eender welk onderwerp kunt schrijven, zelfs wanneer je geen kennis hebt van het onderwerp. En in principe is dat ook wel ergens zo: er is genoeg informatie te vinden op het internet, om je door verschillende blogposts heen te bluffen. Maar wanneer je naam wil maken, kies je best jouw specialisatie. Iets waarin je genoeg kennis en gedrevenheid hebt, om extra waarde te kunnen toevoegen, bovenop wat de bluf-bloggers schrijven. Je wil immers meer zijn dan de zoveelste reisblogger bijvoorbeeld.

Kies je onderwerp

Je kan een WordPress blog maken en op die blog over verschillende onderwerpen schrijven, maar daar houd je wellicht niet de aandacht van de bezoeker mee. De terugkerende bezoeker heeft immers een verwachting van wat hij zal vinden op je blog, die gebaseerd is op de tekst die hij de vorige keer las. Het onderwerp kiezen en bij het onderwerp blijven is dus zeer belangrijk. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je bijvoorbeeld bij een reisblog het niet over én kamperen, én bijvoorbeeld de beste kledij om te reizen kan hebben. Maar het heeft in ieder geval een richting.

We raden aan voor verschillende onderwerpen, en specialisaties, verschillende blogs te maken. Je kan ze onderling ook gaan linken. We helpen je uiteraard graag bij de technische kant.

Kies je publiek

Je kan ook gaan bepalen voor wie je dit blog precies schrijft. Eén van de meest populaire blogs van 2019 was bijvoorbeeld ‘Fitness voor nerds’. De beste manier om mensen voor je blog te winnen is ze namelijk persoonlijk aanspreken. En wel zo precies mogelijk. Schrijf je voor alleenstaande vaders tussen 25 en 30 jaar oud met 3 kinderen, waarvan er een autistisch is bijvoorbeeld. Dat is heel specifiek, maar je hebt wel een vrij goede kans om precies die mensen te bereiken, omdat je er precies voor hen bent. Het is dus erg belangrijk te weten voor wie je wil schrijven en de moeite waard te onderzoeken waar nu net de behoeftes van je publiek liggen.

Niet zomaar in het wilde weg

Er wordt een hoop onderzoek gedaan naar welke blogs populair zijn en waarom dat zo is. En zoals je kan afleiden uit wat hierboven staat is het belangrijk te bepalen wat het einddoel is van je blog. Maar wanneer je ervoor kiest geld te verdienen met een blog ben je beperkt tot een aantal gebieden. Passief inkomen genereren met een blog is succesvol op volgende gebieden, blijkt uit onderzoek:
– Hoe geld online verdienen, marketing
– Gezondheid en fitness, wat kan gaan van yoga tot dieet tot sportschema’s
– Lifestyle, voor een specifieke doelgroep (ouders, senioren, happy singles,…)
– Mode en schoonheid (beroemdheden, tips, haarstijlen, make-up…)
– Eten en drinken (recepten, beoordelingen van producten, restaurants, informatie over allergenen en calorieën, …
– Financieel (budget, investeringen, cryptocurrency,…)
– Persoonlijke groei
– Hobby’s (voetbal, schrijven, oldtimers, reizen…)

Dit zijn de meest populaire. Maar niets weerhoudt je er natuurlijk van te schrijven voor een zeer beperkt publiek. Afhankelijk van de grootte van de groep en je eigen doel kan je hier ook erkenning als expert of zelfs geld mee verdienen.

Hoe WordPress kan helpen.

WordPress bespaart je alvast heel wat denkwerk over hoe een blog er moet uitzien om mensen aan te trekken. Er zijn specifieke themes kant-en-klaar voor jou, zodat jij je volledig op de inhoud kan concentreren. Er zijn specifieke thema’s voor elk specialisatiegebied, die zijn opgebouwd in de juiste stijl en met de juiste plaatsing van bijvoorbeeld titels en afbeeldingen om een specifiek publiek aan te trekken. Ons team begeleidt je graag om dat thema kiezen dat het beste bij jou past en je WordPress blog in geen tijd precies zo op zetten dat helemaal ‘set-up for success’ bent. Daarna is het enige dat jij nog moet doen schitteren.