Wat is WordPress en waar gebruik je WordPress voor?

wat is wordpress en waar gebruik je wordpress voor

WordPress is software die gebruikt wordt om prachtige duidelijke snel ladende eigentijdse websites te maken. WordPress is een CMS (Content Management System) voor het ontwikkelen van ijzersterke webpagina’s, met mogelijkheden als een blog of een sales funnel.

Wat is WordPress? En waarvoor wordt het gebruikt?

Dit zijn veel gestelde vragen voor iedereen die nog maar pas de wereld van online marketing betreedt. Voordat WordPress beschikbaar was, kenden we alleen de statische standalone HTML-websites die enkel top webmasters en programmeurs konden maken.

Uitgebreide kennis van coderen en programmeren was essentieel voor het WordPress-tijdperk. Maar tegenwoordig is dat dus anders. Met de WordPress software kan zelfs een complete leek een website of persoonlijke blog maken. De meeste grote bedrijven gebruikten WordPress voor hun website, omdat het zoveel mogelijkheden biedt. De websites van Forbes, CNN, The NewYork Times en Entreperneur.com zijn daar voorbeelden van. WordPress maakte het creëren van een eigen pagina eenvoudig

Waar wordt WordPress voor gebruikt?

WordPress is enorm flexibel en veelzijdig. Hier volgen enkele mogelijkheden:

Een professionele website

Met WordPress kan je een professioneel ogende website maken zonder veel codeervaardigheid. Het enige dat je moet doen is een WordPress-thema kiezen, dat je kan personaliseren. Je website kan dus in geen tijd online zijn.

Landing-pagina

De meeste internet-marketeers gebruiken WordPress om landing-pagina’s te maken met een hoog conversierendement, omdat dit veel makkelijker en dus sneller kan, dan in HTML gecodeerde pagina’s.

Een webwinkel

Met de groeiende trend van webshops en e-commerce, zijn er massa’s geweldige thema’s ontwikkeld, om webdesigners en zelfs de winkeleigenaars zelf razendsnel moderne online winkels op te zetten.

Een studentenplatform

WordPress kan gebruikt worden om educatieve websites te creëren. Het geeft de webdesigner de mogelijkheid om extra functionaliteiten toe te voegen die scholen en opleidingscentra kunnen helpen hun studenten te begeleiden en zelfs hun dagelijkse vooruitgang online op te volgen. Ook toevoegen van nieuwe leerstof en aankondigen van activiteiten en nieuwe cursussen of trainingen gebeurt in een handomdraai.

Een online magazine

Met WordPresss kan je zonder veel gedoe een online magazine uitgeven. Het is niet eens meer nodig om een papieren versie te hebben. Nagenoeg iedereen leest de krant tegenwoordig online, toch? Met de WordPress thema’s die hiervoor beschikbaar zijn begint je online business avontuur meteen.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van mogelijkheden en de lijst blijft elke dag groeien.

Waarom is een website maken met WordPress zo gemakkelijk?

WordPress is wat men noemt open-source software. Dat betekent dat het beschikbaar is voor iedereen om het gratis te gebruiken en dat elke ontwikkelaar iets nieuws kan toevoegen.
Dat elke onafhankelijke webdeveloper een thema of een plug-in kan bijdragen aan de WordPress community ligt aan de basis van de veelzijdigheid en gebruiksvriendelijkheid.

Gangbare WordPress terminologie die je zou moeten kennen

Er zijn enkele termen die je best kent wanneer je nieuw bent in de internet marketingwereld:

1. Plug-in:

Plug-ins zijn modules, die aan een WordPress-website worden toegevoegd om extra functies toe te voegen en de site goed te laten functioneren. Er zijn bijvoorbeeld beveiligingsplug-ins om je website veilig te stellen tegen hackers, plug-ins om de snelheid te verbeteren, om je pagina te laten delen op sociale media, SEO-plug-in (search engine optimalisatie, wat ervoor zorgt dat meer mensen je website vinden), plug-ins voor online betaling, een afsprakenboek, …

2. Theme:

Een thema, een template of stijlpagina gebruikt om het uitzicht van de website vorm te geven. Doordat deze beschikbaar worden gesteld bespaart het enorm veel codeerwerk.

3. Domeinnaam:

Een domeinnaam is een adresnaam dat naar je website leidt. Elke domeinnaam geeft een webpagina een identiteit. De vorm is www.denaamvanjewebsite.nl, of .com, .org, .info,…

4. Hosting:

Hosting is een dienst die jouw website draaiende houdt – of je nu online bent of niet – en het toegankelijk maakt tot iedereen in de wereld.

Dit zijn de 4 noodzakelijke elementen van een WordPress website.

Waarom zou je voor een WordPress kiezen en niet voor een ander systeem?

De flexibiliteit en de veelzijdigheid van WordPress is de reden waarom het vaak de eerste keuze is voor het opzetten van een website. Je kan het personaliseren, aanpassen en functies toevoegen naar je smaak en je behoefte zonder veel tijd te verliezen, aangezien er al heel veel plug-ins en thema’s beschikbaar zijn gesteld door gepassioneerde kenners. Zo kan iedereen kan een WordPress website opzetten met minimale basiskennis. Mocht je het opzetwerk, de aanpassingen en het onderhoud toch willen uitbesteden, dan zijn wij er natuurlijk.